Spomienky sú holdom V. Mináčovi a Slovenskému národnému povstaniu

23.08.2012 Bratislava

Bratislava 23. augusta (TASR) – Expozíciu venovanú nedožitým deväťdesiatinám Vladimíra Mináča a 68. výročiu Slovenského národného povstania (SNP) otvorili dnes v Dvorane Ministerstva kultúry SR pod názvom Spomienky.

"Výstava nie je len oslavou Mináča ako spisovateľa, matičného funkcionára, poslanca, ale aj Mináča, ktorý prežil útrapy 2. svetovej vojny v koncentračných táboroch Mauthausen a Dachau. Je tiež poctou SNP a protifašistickému odboju na Slovensku a sčasti v Čechách, i holdom všetkým umelcom, ktorí svojím majstrovstvom a fortieľom zachytili jednu z najslávnejších udalostí slovenských dejín," zdôvodnil na vernisáži spoluorganizátor výstavy Jozef Leikert.

Okrem malieb, grafík, kresieb a ilustrácií sú vo výbere sochy významných osobností (Ján Nálepka, Ladislav Novomeský, Vladimír Clementis, Alexander Dubček, Milan Rúfus, M. R. Štefánik, Ľudovít Štúr či Mináč) od rôznych autorov. Tiež objekty Mučeník zo Salaspilsu od Tibora Bártfaya, Nad mŕtvym synom (Teodor Baník), Partizán (Ladislav Snopek), Niké (Arpád Račko) z bronzu, kameňa alebo epoxidu. Expozíciu spestrujú desiatky kníh o vojne, holokauste a umení nielen v slovenčine, ale aj v maďarskom, francúzskom a talianskom jazyku, ba i v staronemčine. Knihy sú od Mináča a iných literátov s ilustráciami Albína Brunovského, Martina Benku a ďalších umelcov. Tematické umelecké fotografie vytvorili Karol Kállay, Tibor Huszár a Alexander Molnár. Časť výstavy predstavuje známková a medailérska tvorba (vyznamenania, medaile a mince), plakety či odznaky.

"Je to aj špeciálna vzdelávacia expozícia, kde v jednotlivých sekvenciách je množstvo historických dokumentov aj zo súkromných zbierok," uviedol pre TASR predseda Klubu výtvarných umelcov a teoretikov Ladislav Skrak.

Okrem tohto klubu a Ministerstva kultúry sa na výstave, ktorá potrvá do 31. augusta, podieľa Slovenský zväz protifašistických bojovníkov a ďalší spoluorganizátori.
 

Vyberte región